Inception PDF Afdrukken E-mailadres
(13 votes, average 4.38 out of 5)
maandag, 16 augustus 2010 00:00
Inception
"Your mind is the scene of the crime"
"Are we all prisoners of our mind?"

Snoeiharde actie. Spanning die als ware stroomstoten door je aderen heen loopt. Plotwendingen die je alle geloof in de realiteit doen verliezen. En visuele effecten zoals enkel blockbusters ze produceren. Krachtvoer voor ieders oog, verstand én ziel. Welkom bij Inception.

Deze prent van regisseur Christopher Nolan, bekend van complexe films zoals Insomnia, heeft voor Inception een blanco cheque gekregen van de Hollywood bobo's. Meer dan 200 miljoen dollar ging uiteindelijk de deur en de ramen uit aan een film die de vloer aanveegt met alle basisregels voor het draaien van een blockbuster. Inception is een hoogst eigenzinnige en intelligente prent, met een plotlijn die de hersenen pijnigt van elke bioscoopganger.

Nolan is echter een slimme schaker, die de vetpotten van zijn vorige film Batman gebruikte als springplank voor zijn ware meesterwerk, Inception. Welkom bij 'Alice in Wonderland, but with a twist of Matrix'.

Inception draait rond het hoofdpersonage Dom Cobb - vertolkt door een indrukwekkende Leonardo Di Caprio - die zijn kost verdient als 'extractor'. Een extractor trekt een andere persoon mee in zijn eigen droom(-wereld) door die persoon aan een baxter met een bijzondere vloeistof te leggen. Eenmaal extractor en slachtoffer als het ware wakker worden worden in de droomwereld van de extractor, probeert de extractor informatie los te weken van de dromer. In een wereldeconomie waar informatie en creativiteit de nieuwe grondstoffen zijn, zijn ideeën en dromen letterlijk miljarden euro's waard ...

Om het slachtoffer te misleiden, moet de droom er voldoende geloofwaardig uit zien. Het onderbewustzijn van het slachtoffer mag op geen enkel ogenblik vermoeden dat hij zich in de droom-wereld van de extractor bevindt. Heb je nog nooit het gevoel meegemaakt dat je binnen je droom beseft dat je aan het slapen bent en dan plots wakker wordt? Juist, net dit probeert extractor Cobb te vermijden.

Inception3Hier begint de film opvallende gelijkenissen te tonen met The Matrix, waar mensen wakker worden in een wereld die enkel digitaal bestaat. Waar ligt het verschil tussen dromen en realiteit? Wanneer slapen we? In hoeverre stuurt ons onderbewustzijn onze bewuste daden? De extractor danst op de slappe koort tussen beide werelden. Langsheen de steeds schuivende lijnen tusen droom en werkelijkheid probeert de extractor het vertrouwen van zin slachtoffer te winnen en geheime informatie los te wrikken.

Inception gaat echter nog een paar treden dieper "down the rabbithole". In de film worden managers van multinationals getrained zich te verweren binnen hun onderbewustzijn tegen extractors. Daarom werkt Cobb geregeld met dubbele dromen. Een droom binnen een droom. De manager denkt dan wakker te worden, en de extractor te slim te zijn afgeweest. Maar in de realiteit - of beter, tweede droom - slaap je nog en ben je enkel wakker geworden binnen je eerste droom. U leest het, dit plot is geen "walk in the park" Batman-niveau.

De extractor Cobb werkt in gelaagde dromen. De regisseur Nolan levert een gelaagde fillm af. Achter elke verhaallijn gaat een steeds diepere betekenis schuil.

Een Japanse zakenmagnaat wil Cobb en zijn team inschakelen voor een onmogelijke opdracht, een 'inception'. Inception is het omgekeerde van een extraction. In plaats van het ontlokken van informatie, is het de bedoeling een idee in te planten binnen het hoofd van het slachtoffer. Een idee dat hij opdoet binnen de artificieel opgezette droom. Voor de Japanse zakenmagnaat is dit de krachtigste wijze om zijn concurrent op 'andere gedachten' te brengen.

What is the most resilient parasite? Bacteria? A virus? An intestinal worm?
An idea. Resilient… highly contagious. Once an idea has taken hold of the brain it’s almost impossible to eradicate. An idea that is fully formed – fully understood – that sticks; right in there somewhere.

Een idee kan je enkel inplanten in het diepste onderbewustzijn van het slachtoffer. Een idee, hoe klein ook, wordt enkel aanvaard door onze geest als we het zelf opwekken. Onze geest en onze dromen zijn een constante achtbaan van ideeën, impulsen, indrukken en onbewuste verlangens.

Hier ligt dan ook de diepere thematiek van Inception. Waar ligt de grens tussen droomwereld en realiteit? In hoeverre maken wij onze eigen keuze's en genereren we onze eigen ideeën? Of zijn we allemaal "prisoners of our mind"? Hier leunt de film sterk bij The Matrix aan. Hoe weten we dat wat we zien echt is? Dat het niet enkel een afspiegeling is van de ware wereld die we niet kunnen zien. Deze thematiek boeit de mens al langer dan vandaag, het is immers het onderwerp van de metafysica van Plato in zijn "allegorie van de grot".

inception2Het menselijke brein gebruikt slechts een fractie van zijn capaciteit wanneer hij wakker is. Wanneer we slapen is deze capaciteit veel groter, net daarom staan we, tijdens onze slaap, zoveel sterker bloot aan alle impulsen welke ons onderbewustzijn opdoet. Is het onderbewuste sterker dan het bewuste? Is het dan de droomwereld die de realiteit stuurt?

Deze problemen vormen de diepste laag van Inception. Cobb heeft in de ware wereld zijn vrouw verloren door zelfmoord. Doordat zij zich veel te lang in de droomwereld had begeven, dacht zij dat de lijnen tussen beide werelden vervaagd waren. Ze waande zich God in haar droomwereld, en beschouwde de realiteit niet langer als haar echte wereld. Zij was het slachtoffer van haar onbewuste opvattingen en verlangens. Niemand ontsnapt aan deze wetmatigheid van ons denken. Eenmaal ideeën en verlangens wortel schieten, is het aartsmoeilijk om ze nog te veranderen.

Een goed idee is een krachtiger wapen dan een vloot gevechtsvliegtuigen, eenmaal de tijd er rijp voor is. Ideeën zijn ons krachtigste wapen, en onze grootste bedreiging. Zo kunnen ook geheel foute ideeën zoals de superioriteit van het ene ras ten aanzien van een ander ras, ons ingegeven zijn en wortel schieten zonder dat we het echt goed beseffen. Dit gebeurt niet alleen in films of in een droomwereld. Maar een idee kan ook leiden tot de bevrijding van onderdrukte volken.

Iedereen krijgt te maken met extractors. Ze staan slechts symbool voor demagogische ideeën waarnaar we handelen, maar die de onze niet zijn. We moeten keuzes maken op basis van onze diepste overtuigingen, op basis van onze waarden en ons geweten. Die keuzes liggen wel nog steeds bij onszelf. Tot die diepste lagen hebben ook extractors amper toegang. Op de bodem van onze ziel zijn inceptions uiterst zeldzaam.

Dromen zijn bedrog, maar Inception ontvoert je gegarandeerd naar een droom van een filmavond.

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog