Legends of the Fall PDF Afdrukken E-mailadres
(5 votes, average 3.80 out of 5)
maandag, 05 april 2010 18:06

legendsofthefallAfter the Fall from Innocence, the Legend begins

Drama, romantiek, oorlog en de innerlijke drang naar het beleven van de woeste natuur staan centraal in deze film van Edward Zwick, beter bekend voor het produceren of regisseren van kaskrakers zoals Blood Diamond, The Last Samuraï, en Shakespeare in Love. Net zoals in The Last Samuraï zet hij een prent neer met als hoofdpersonage een ruige, eenzame krijger, gekenmerkt door zowel tekortkomingen als een unieke band met de natuurlijke elementen rondom hem. In The Last Samuraï is dit een meesterlijke Tom Cruise. In Legends of The Fall is het een al even onervaren als brilliant vertolkende Brad Pitt.

Het verhaal vindt plaats in het onherbergzame Amerikaanse Montana. Tussen de bergtoppen woont William Ludlow – gespeeld door een beklijvend authentieke Anthony Hopkins – samen met zijn drie zonen Samuel, Alfred en Tristan (Brad Pitt). Hier, tussen paard, rivier en indiaan voedt de voormalige kolonel Ludlow zijn zonen op, ‘over de berg, ver van de waanzin van de wereld’.

Nergens ontsnappen ze echter aan de ‘waanzin’, zelfs niet op een berg in Montana. Ze zijn de speelbal van de oerkrachten die in de wereld en in henzelf woelen. Bij zoon Alfred dringen vooral de westerse waarden door. Hij is het ernstige, berekende type. Terwijl Tristan een onherbergzame band met de natuur koestert en onvoorspelbaar doorheen de velden en het leven rent. De legende begint pas goed wanneer de jongste broer – de pas verloofde Samuel – naar Frankrijk trekt, ten strijde tegen de Duitsers. Ondanks de bescherming van zijn twee broers, sterft hij op het slagveld.

Na hun terugkomst in Montana wordt Alfred verliefd op Susannah (Julia Ormond), de voormalige verloofde van zijn overleden broer Samuel. Susannah voelt zich echter meer aangetrokken tot de wilde Tristan, dan tot de meer voorspelbare toekomst die Alfred haar biedt. Alfred besluit daarom de berg te verlaten en gaat op zoek naar zakelijk en politiek succes in de stad. Na enkele jaren komt de liefde tussen Tristan en Susannah toch onder druk te staan. Elke dag lijdt Tristan meer onder het gevoel dat hij Samuel had moeten en kunnen redden. Dit schulgevoel doet zijn geweten woelen als een gewonde beer ‘in de diepste, meest duistere plekken van zijn ziel’. Susannah kijkt machteloos hoe Tristan steeds verder afglijdt. Als water glipt hij tussen haar vingers. Ook Tristan verlaat de berg en begint aan een jarenlange eenzame zwerftocht, op zoek naar zichzelf, bijna de waanzin in. Elk van hen bindt vanaf nu de strijd aan met hun eigen onmacht. Susannah, all we had is dead, as I am dead. Marry another, schrijft Tristan haar.

Allen worstelen ze de hele film met de onmogelijke poging om gevoel, geweten en verstand te verzoenen. Dit maakt ‘Legends of the fall’ tot een moderne (Griekse) tragedie. Tragiek is: net door te doen wat je denkt dat goed is, je ongeluk (het kwade) bewerkstelligen.

Net doordat Alfred zich aan alle regels houdt, houdt Susannah meer van Tristan. Net doordat vader William Susannah onderdak verleent tijdens de strenge winter, wordt Alfred verliefd op haar. Net doordat Samuel de wereld wil redden, sterft hij op het slagveld. Net doordat Tristan zo houdt van zijn broer Samuel, gaat hij bijna tenonder aan schuldgevoel. Net doordat hij houdt van Susannah, drijft hij Alfred weg. Niet toevallig zegt One Stab over Tristan: ‘Een strijder hoopt op een eervolle dood, Tristan zocht hem op’.

Legends of the Fall is een klassieker, vol korte, emotioneel geladen dialogen, indrukwekkende landschappen en indringende muziek. De film toont hoe het hart kan schreeuwen om passie, terwijl het verstand tegelijkertijd zekerheid eist. Hoe een bloedband nooit helemaal breekt, en in echte nood terug opflakkert.

De thematiek wordt samengevat in de scène waarin vader Ludlow, getekend door een beroerte, in tranen uitbarst wanneer zijn twee zonen weer thuis komen en hij net dan om hun te beschermen zijn eigen leven moet riskeren. Legends of the Fall legt zowel de kracht bloot van familie, liefde en natuur, als ook hoe er mee om te gaan. Hoe onontwarbaar, onverzoenbaar, gek of legendarisch sommige gebeurtenissen of levenskeuzes of ook mogen zijn, wie in alle eenvoud leeft voor de belangrijkste krachten en waarden in een leven, die leidt finaal altijd een goed leven.

Some people hear their own voices with great clearness and they live by what they hear. Such people become crazy, or they become legends.

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog