Les Intouchables PDF Afdrukken E-mailadres
(65 votes, average 4.52 out of 5)
Thomas en Peter Van Rompuy / donderdag, 23 februari 2012 17:10
intouchables
On va où? On va respirer un peu …

Dé verrassing van dit jaar! Les Intouchables schoot vanuit het niets naar de nummer 1 in de Franse boxoffice. Tien weken lang bleef het de meest bekeken film, en brak zo het record in de Franse filmgeschiedenis. Ondertussen zijn de rechten voor een Engelstalige remake al verkocht … De brede smile van de Afrikaan Driss (Omar Sy) en het geamuseerd lachje van de aristocratische Philippe (François Cluzet) bezorgden al 18 miljoen kijkers een dikke, smakelijke grijns op het gezicht. Les Intouchables wisselt moeiteloos hilarische scenes af met de pure ontroering. Waargebeurd en net daarom des te meer ongelooflijk. Les Intouchables kan Queen Elisabeth doen lachen en Angela Merkel doen ontdooien …

Philippe - een steenrijke aristocratische Parisien – raakt bij een parapente-sprong volledig verlamd van kin tot teen. Nu hij aan een rolstoel gekluisterd is, heeft hij nood aan een huishoudhulp die hem in al zijn dagdagelijkse handelingen bijstaat. Tussen een eindeloze reeks slaapverwekkende sollicitanten door, daagt plots ook de ex-gevangene Driss op. Driss wil enkel een handtekening als bewijs dat hij gesolliciteerd heeft, om verder te kunnen genieten van zijn werkloosheidsuitkering.

intouchables2

De sympathieke nonchalance waarmee Driss en passant ook nog een huishoudster tracht te versieren, brengt Philippe aan het lachen. Hij zegt tegen Driss dat hij een dag later zijn getekend papier mag komen halen … een arbeidscontract.

Met zijn confronterende stijl uit de banlieu is Driss voor Philippe de frisse wind die het kleffe pluche van zijn kleinburgerlijk aristocratische leefwereldje nieuwe energie in blaast. Driss gebruikt zijn ontwapenende humor om alle misplaatste overbezorgdheid rond Philippe aan diggelen te schieten.

Driss weigert Philippe te aanzien als een afstervend kasplantje. Wanneer Philippe Driss vraagt om hem met een liftje in de koffer van een camionette te plaatsen, steigert Driss. Alleen honden zet je in de koffer. Driss tilt Philippe uit zijn rolstoel en zet hem in de Maserati Quattroporte, die sinds de verlamming niet meer uit de garage was gekomen. On va où? On va respirer un peu … Aan 300 km/uur sleurt Driss Philippe uit het duffe lamme bestaan waar hij toe gedoemd leek. Aan 1500 euro/maand takelt Philippe Driss uit de uitzichtloze leegheid van de Parijse banlieues …

Twee wildvreemden zijn vanaf dan op weg om onafscheidelijke vrienden te worden. In Les Intouchables raken twee werelden elkaar die elkaar normaal nooit ‘toucheren’. Voor buitenstaanders lijkt het een onmogelijke vriendschap. Maar Driss en Philippe voelen zich onafscheidelijk. Van de opmerkingen van anderen trekken ze zich niets aan. Wat hebben ze te verliezen? Niets. De straatarme Driss niet. En de lamme Philippe ook niet. Apart zijn ze een hoopje ellende. Samen genieten ze van de kleine, leuke dingen van het leven. Dat gevoel maakt hen … intouchables!

intouchables3

Je gaat toch niet je hele leven voor een lamme zorgen? Net omdat Philippe zo gehecht is aan Driss, beseft hij dat na twee onvergetelijke jaren de dag gekomen is dat er wel een einde moet komen aan hun paradijs. Driss vindt vlot elders werk. Philippe daarentegen zoekt en ontslaat de ene - oersaaie - huishoudhulp na de andere. Hij kwijnt terug helemaal weg.

Wanneer Driss op bezoek komt, neem hij Philippe mee voor een wilde rit in de Maserati Quattroporte. Philippe had Driss verteld dat het niet zijn handicap is die het zwaarst op hem weegt, maar wel het verlies van zijn vrouw. Mon plus grand handicap, c’est pas d’être en fauteuil, c’est d’être sans elle. Driss heeft een tafel gereserveerd voor twee in een restaurant met zicht op zee. Daar wenst hij Philippe plots het allerbeste, en laat hem alleen en verweesd achter in het restaurant … de stoel van Driss wordt als snel ingenomen door Eléonore, de vrouw met wie Philippe al jaren een relatie onderhield per brief. Met één blind date catapulteert Driss zijn vriend definitief uit zijn isolement.

De eindgeneriek toont beelden van de echte Philippe Pozzo di Borgo. Philippe trouwde met Eléonore en samen kregen ze twee kinderen. En Abdel Yasmin Sellou runt nu zijn eigen bedrijf en heeft drie kinderen. Ze zijn nog steeds goede vrienden.

Les Intouchables is een wake-up call voor al wie met al te veel serieux door het leven gaat, en daardoor veel moois als water door de vingers laat glippen. Driss en Philippe ontrafelen het geheim hoe je zelfs het meest banale moment kan ombuigen tot een onvergetelijk hilarische scène …

Te zien in de cinema, op digitale televisie en op DVD.

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog