Lord Of War PDF Afdrukken E-mailadres
(4 votes, average 4.25 out of 5)
zaterdag, 03 april 2010 12:53

because good doesn’t always pervail

lordofwarEén op twaalf mensen bezit een vuurwapen op deze aarbol, de enige vraag die dan nog rest is? Hoe bewapenen we de andere elf?

Op deze toon begint “Lord Of War”, gevuld met zwartgallige humor, onderhuidse symboliek en politiek sociologische moraal.

Het verhaal handelt rond Yuri , gespeeld door een meesterlijke Nicolas Cage, wiens net-te-vertrouwen gezicht perfect door kan gaan voor een gehaaide wapenhanderlaar. Yuri, een naar Amerika geïmigreerde Oekraïner, zit aan lager wal in ‘the land of hope and dreams’.

Hij besluit zijn kansen te wagen in de wapenbusiness, en blijkt hierin verrassend succesvol. Binnen de kortste keren levert hij wapens aan elke respectabele oorlog in de jaren ‘80. Yuri is gewetensloos en link, hij verkoopt Israëlische Uzi’s aan Palestina en omgekeerd. Hij brengt een ware oorlog teweeg onder de code der wapenhandelaars door alles te verkopen aan om het even wie, op om het even welke manier. Zonder mensen als hem - citeert hij - was het niet eens mogelijk voor landen om een respectabele oorlog uit te vechten.

Na de afkondiging van het einde van de koude oorlog door de wijnvlek van Gorbatsjov, is Yuri echter onstuitbaar. Hij koopt en verkoopt de massale wapenreserves gestockeerd in de Oost-Europese landen door aan het toenmalige bloedbad van Afrika. Stuk voor stuk echter, kogel na kogel, beginnen de wapens echter hem ook te doden. Hij verliest zijn zelfrespect, hij verliest zijn realiteitsbesef en gevoel voor waarde. Hij vervalt in de zelfverdedigende propaganda-talk in de trant van; ‘sigaretten en auto’s doden meer mensen per jaar dan mijn wapens, mijn product bezit dan ten minste nog een veiligheidshendel’. De kogels hoeven hem zelf niet te treffen om hem te raken. Yuri verliest zijn broer (Jared Leto) tijdens een wapendeal, uitgerekend zijn broer, de mindere in hem op alle vlakken, overtreft hem op het gebied van moraliteit. Zijn broer stierf liever, dan wapens te verkopen aan een dictator die er 10 minuten later een dorpje mee zou uitmoorden. Yuri ondertussen doet verder met zijn zaken, beliegt zichzelf nog wat meer opdat zijn drang naar geld, macht en erkenning verder vervuld raken zou.

Yuri staat symbool voor de gewetensloze zakenman, die sluimerend in zijn hart weet dat wat hij doet, fout is. Maar liever de realiteit een blind oog toekeert en zich concentreert op de winst die hij eruit haalt. Yuri staat symbool voor de prestatiedrang die dezer dagen leeft, hij is een product van een maatschappij die hem belogen heeft. Niet iedereen heeft immers het talent om het te ‘maken’, niet iedereen in Amerika wordt rijk door hard te werken. Als zijn vrouw hem in de ogen kijkt en vraagt waarom hij niet kan stoppen met zijn handel, antwoordt hij ‘ because it is the only thing I’m good at’. Yuri bekijkt liever zichzelf niet in de spiegel, dan dat hij in de spiegel van de maatschappij zou moeten staren die hem afkeuren zou. Hij is liever rijk naar buiten toe dan naar binnen. Falen is dezer dagen een ziekte, meer nog ze is zelfs besmettelijk.

Naar het einde van het verhaal toe, lijkt het alsof Yuri dan toch tot inkeer zou komen, dat zijn prestatiedrang doodbloeden zou samen met de vele slachtoffers van zijn waar. Dat hij zou stoppen omdat zijn wapenhandel zijn hart aan flarden geschoten had. Maar helemaal op het einde, wanneer hij gloeiend betrapt en gebroken voor de agent zit die hij jaren te slim af was geweest. Klopt een hogere ambtenaar aan van het Amerikaanse leger, en beveelt Yuri vrij te laten.Waarom denkt u? Omdat de grootste wapenexporteurs in de wereld landen zijn, en meer bepaald de 5 landen die de VN veiligheidsraad samenstellen (VSA, China, Frankrijk, Rusland, UK) . Zelfs deze landen willen soms niet dat hun handen rood kleuren door wapens te leveren aan de meest afgrijselijke conflicten. Ze hebben echter wel politieke belangen bij deze oorlogen en daarom zijn deze grote illegale wapenhandelaars nodig. Daarom komt Yuri vrij, daarom houdt de wapenstroom nooit op, waarom? Om het in zijn woorden te zeggen, ‘because good doesn’t always pervail’. Yuri , slaaf van zijn verdorven idealen, is de ware “Lord of War”.

Noot: Deze film is gebaseerd op ware feiten, en is opgenomen onder begeleiding van echte grote wapenhandelaars. Ook wilden Amerikaanse filmstudio’s niet helpen bij de productie van deze film wegens ‘te omstreden’. Zij bevestigen dus enkel het beeld dat Lord of War ophangt, nl. onze democratische landen kunnen net zo gewetensloos zijn als Yuri, enkel vinden wij dit ‘normaal’. Deviantie in een maatschappij is relatief, het is politiek en democratisch vastgelegd, en evolueert met elke maatschappij. Dit maakt het steeds moeilijker te onderscheiden welke gedrag aanvaard is en welk niet. Ook is in de film een shot te zien van een berg bestaande uit AK-47 mitrailleurs. Het speciale hier echter aan is het feit dat het kopen van de echte geweren de film goedkoper uitkwam dan een stapel nep-geweren.

De waanzin gaat gewoon verder misschien is dit wel de belangrijkste boodschap die de regisseur Andrew Niccol ( the Truman Show) ons meegeven wou.

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog