The Firm PDF Afdrukken E-mailadres
(1 vote, average 3.00 out of 5)
Thomas en Peter Van Rompuy / vrijdag, 18 november 2011 09:53

thefirm

De film ‘The Firm’ dateert van ‘93 maar is als een oude koekendoos, eenmaal het stof eraf geveegd nog verdomd smakelijk. De prent is een verfilming van schrijver John Grisham die met ‘The Pelican Brief’, ‘Runaway Jury’ en ‘A Time To Kill’ nog een reeks blockbuster-verfilmingen op zijn cv heeft prijken. Het gevolg is dat de filmrechten op de boeken van Grisham reeds voor miljoenen dollars verkocht worden nog voor er ook maar één letter op papier staat.

Topregisseur Sydney Pollack (Out of Africa) zet dit boek dan even op beeld en muziek, en klaar is kees zou je denken. Als toetje krijgen we echter nog een heuse lading topacteurs erbovenop zoals een piepjonge Tom Cruise, een Gene Hackman in topvorm en een indringende Ed Harris.

Het plot gaat als volgt: de overambitieuse, charmante en al even briljante Mitch McDeere (Tom Cruise) studeert summa magna cum Lauda af aan Harvard en struikelt bijna over de jobaanbiedingen en dollars die naar zijn hoofd geslingerd worden. Uiteindelijk zwicht hij voor de 5 nullen en vele cadeautjes (huis, wagen) van advokatenkantoor Bendini, Lambert & Locke, een firma gespecialiseerd in belastingszaken. Zoals in elk verhaal begint alles ‘peachy’ en kan het geluk van McDeere en zijn jonge vrouw niet op.

Het is dan dat de film in een stroomversnelling geraakt. De jonge idealist McDeere komt al snel te weten dat de advocatuur - en met name zijn werkgever - het niet altijd even nauw nemen met de bedrijfsethiek. Rechtspraak en gerechtigheid zijn niet altijd synoniemen. Plots lijken die 5 nullen op de loonfiche niet meer zo indrukwekkend en begint de wagen waarin je rijdt stroever en stroever te rollen.

Een belangrijke keuze dringt zich op, stap je mee in de frauduleuse praktijken van je bedrijf of beslis je hiertegen in opstand te komen? Kies je voor de makkelijke weg of probeer je toch te luisteren naar wat je geweten steeds harder in je oor begint te fluisteren? En waar ligt jouw rode lijn? Want die durft soms wel eens aan het schuiven te gaan. En zelfs als je denkt het goede te doen, kan je zonder het goed te beseffen mee aan de oorzaak liggen van een ramp. Want is de weg naar de hel niet geplaveid met tegels vol goede bedoelingen? En als het mis gaat, wie treft dan schuld? Enkel de vennoot die het uiteindelijke advies schreef of ook de medewerker die het beste van zichzelf gaf bij het juridisch opzoekingswerk, en zich geen vragen durfe stellen over het doel van zijn werk? De rode lijn tussen goed en fout wordt gekenmerkt door onverwachte kronkelingen …

Dit is de ware thematiek van ‘The Firm’, hoe ver mag een bedrijf gaan en vanaf welk ogenblik begint het uitbuiten van achterpoortjes in de wetgeving ethisch incorrect te worden? ‘Greed is good’ leerde Gordon Ghekko in Wall Street aan de wereld maar is dit werkelijk zo? Vanaf het ogenblik dat McDeere zou meestappen in het corrupte verhaal van zijn werkgever zit hij opgesloten in zijn eigen gevangenis. Niet omgeven door muren en staven maar omgeven door auto’s, bonussen en snoepreisjes, maar wel als lijfhorige van zijn bedrijf.

The Firm is gewoon een symbolisch voorbeeld van hoe het bedrijfsleven kan zijn. Men probeert in ‘the war for talent’ alle knappe koppen rechtstreeks van de schoolbanken te verleiden met allerlei materiële voordelen. Dit op zich kan echter geen drijfveer zijn, zin voor persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en ondernemerschap moeten ook tot ontplooiing kunnen komen. Bedrijven bekijken werknemers te vaak als elementen die veel geld moeten opleveren, en liefst zo snel mogelijk. “It is important to love what you do, and to fully stand behind it.”

De meeste burn-outs komen niet enkel door hard werk, maar door een gebrek aan eigenwaarde. Bore-outs zijn hetzelfde als burn-outs, de oorzaak is hier dan wel pure verveling, je bent wat je doet ...

De bankencrisis heeft ons geleerd dat hebzucht extreme vormen kan aannemen. We leven niet om te werken maar we werken ook niet om te leven. Het is niet toevallig dat een bedrijf zoals de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zichzelf ‘The Firm’ noemt, en posters van Gordon Ghekko tegen de muren prijken. Ook hier werden ethische grenzen overschreden omdat sommigen nalieten om een stap terug te zetten en te evalueren wat nu het uiteindelijk doel was naast …. ‘the best and the biggest in the world’ zijn en meer te verdienen dan je buurman?

The Firm is 20 jaar oud, maar was nog nooit zo brandend actueel. “Real success is finding your lifework in the work you love”.

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog