The King’s Speech PDF Afdrukken E-mailadres
(10 votes, average 4.00 out of 5)
Thomas en Peter Van Rompuy / maandag, 14 maart 2011 00:00

The-Kings-Speech

It takes leadership to confront a nation's fear. It takes friendship to conquer your own.

The King’s Speech is de grote winnaar geworden van de oscars 2011. De film won 4 oscars  (12 nominaties) maar dan wel in de meest begerenswaardige categorieën: beste film, beste mannelijke hoofdrol (The King’s Speech, beste originele script (David Seidler) en beste regisseur (Tom Hooper). Wat maakt van The King’s Speech echter zulk een succesprent? Niet het meeslepend plot vol met onverwachte wendingen en spectaculaire scènes zoals bij Inception. Niet de hippe setting en onwaarschijnlijke verhaallijn zoals bij The Social Network. Neen, The King’s Speech blinkt uit door de doorleefde acteerprestaties, fijnzinnige humor en onversneden dialogen die de prent onderdompelen in een Brits royalistische sfeer met zin voor menselijkheid.

Het verhaal gaat over een prins die is bang van zijn volk. Veel volk. Hij klapt immers volledig toe wanneer hij moet speechen voor een groot publiek. Plankenkoorts? Neen, veel erger. De koning stottert.

Dit waar gebeurd verhaal gaat over Koning George IV van Engeland (Colin Firth). George is pas Koning wanneer Hitler Europa de oorlog verklaart. De dochter van George (later de huidige Queen Elisabeth) vraagt aan haar vader wat die man met dat snorretje in die vreemde taal op tv zegt. ‘I don’t know. But he’s saying it rather well.’ Hitler is een geboren redenaar. George is een geboren stotteraar, en dat knaagt.

Is George geboren als stotteraar? Neen, George stottert pas vanaf zijn vijfde. Dus het kan geen fysisch gebrek zijn. George stottert al sprekend omdat hij ook als mens stottert, hapert en vol met opgekropte frustraties leeft.

kings_speech_1Dat is althans de overtuiging van zijn onorthodoxe logopedist – Lionel Logue. De glazen kooi van het koninklijk leven heeft George heel afstandelijk gemaakt. George kan niet goed om met mensen. Hij vertrouwt niemand, tenzij zijn vrouw. Hij vertrouwt ook zichzelf niet. Wie vervreemdt van anderen, vervreemdt uiteindelijk van zichzelf.

Wanneer George moet speechen, klapt hij steevast toe. Pijnlijk. Zeer pijnlijk voor iemand die zijn volk moed moet inspreken in één van de donkerste perioden uit de Europese geschiedenis. De nazi’s kwamen aan de macht in Duitsland en de oorlogseconomie was volop aan het draaien. De Tweede Wereldoorlog loerde om de hoek en het volk zocht naar leiders en helden om zijn moraal op te krikken en de strijd aan te binden.

‘If I am King, where is my power? Can I declare war? Form a government? Levy a tax? No! And yet I am the seat of all authority because they think that when I speak, I speak for them.’

De koning is niets meer dan de stem van het volk. Dat is alles. En net dat kan George niet. Hij stottert. Het ontbreekt George nochtans niet aan moed. ‘George is moediger dan al zijn broers tesamen’, zegt zijn vader, George III. Het ontbreekt George niet aan leiderschap om de angst van zijn volk voor de oorlog te trotseren. Het ontbreekt George aan vriendschap om zijn eigen angst te overwinnen.

De film komt echt op kruissnelheid wanneer George, na alle alternatieve therapieën besluit om zich te laten behandelen voor zijn spraakgebrek door de Australische en lichtjes alternatieve spraaktherapist Logue. Logue noemt de koning niet Majesteit, maar –dik tegen zijn zin in - bij zijn bijnaam ‘Bertie’. Logue spot met het protocol. Logue relativeert alle hoodraverig gedoe. Voor hem zijn hij en de Koning volledig gelijk, net als vrienden, het is zijn ontwapenende persoonlijkheid en onverholen eerlijkheid die hem het vertrouwen van de toekomstige koning doen winnen.

Logue ( Geoffery Rush bekend van Pirates of the Carribean en Shakespear in Love) dwingt Geoffrey te graven tot in het diepste van zijn ziel. Hij dwingt de prins te kijken naar wie hij is, naast zijn functie en al het protocol. Deze innerlijke zoektocht gaat gepaard met humoristische taferelen en scherpzinnige dialogen. Hier wordt The Kings’s Speech briljant, in de ontluikende vriendschap en vertrouwensband die beiden met elkaar ontwikkelen. Geoffrey Rush acteert zelfs op sommige momenten oscarwinnaar Colin Firth van het doek.

kings_speech_2Wanneer George de avond voor een belangrijke radiotoespraak uit vertwijfeling in elkaar zakt, zegt zijn vrouw (Helena Bonham carter) ‘ik heb twee keer geweigerd met je te trouwen. Niet omdat ik je niet graag zag, maar omdat ik niet de vrouw van de toekomstige koning wou zijn. De derde keer heb ik toch ‘ja’ gezegd, omdat ik dacht die stotteraar wordt wel nooit koning.’ Zijn gebrek had hem gered.

Ook de toenmalige Secretary of Defence – Churchill - zegt tegen hem: “ook ik heb been spraakgebrek, een te korte tongriem, Ik maakte er mijn handelsmerk van”. Van elk nadeel kan je ook een voordeel maken.

Zo krabbelt George stap voor stap uit de diepe put van gebrek aan zelfvertrouwen. Wie grote overwinningen wil behalen, moet eerst de moeilijkste overwinning behalen, die op jezelf. Stap voor stap voor stap overwint George zijn spraakgebrek en zijn persoonlijke demonen.

George moet bij het begin van de oorlog een live radioboodschap inspreken. Logue laat de micro in een gezellige huiskamer plaatsen. Enkel George en Logue zijn in de kamer toegelaten. George wankelt op zijn benen, voelt zijn hart bonken in zijn hoofd van de zenuwen. Zal het lukken zonder stotteren? Het rode licht dat het begin van de opname aangeeft, begint te knipperen. Logue zegt tegen George ‘Forget everything. Just say it to me.’

Niet veel later wordt Logue geridderd …

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog