Trainspotting PDF Afdrukken E-mailadres
(9 votes, average 3.89 out of 5)
zaterdag, 03 april 2010 13:23

trainspotting‘ I chose not to chose life I choose something else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you got heroïn.’

Met deze quote is de toon reeds gezet van de hele film, welcome to trainspotting, een harde agressieve, confronterende film, die druggebruik in een ander daglicht stelt. Binnen hetzelfde kaliber als Requiem for a dream en net even doordringend. Marginaliteit heeft er nooit zo aantrekkelijk uitgezien na trainspotting. Zwoele sigarettenrook en doordrongen aders leggen het fundament van deze film.

Het is gebaseerd op de cultroman van Irvine Welsh en verhaalt het marginale, rosse leven, van druggebruikende, doppende, achtergestelde jongeren in de arme wijken van Edinburgh begin jaren 90. Het hoofdpersonage is Mark Renton (Ewan McGregor) wiens levensgang we volgen doorheen zijn ‘trip’. Hoe hij meermaals probeert af te kicken van heroïne, hoe hij elke dag moet vechten om toch maar aan die bevrijdende shot te komen, hoe hij tegen de maatschappij rebelleert met zijn anarchistische levensstijl gewoonweg. Deze filmbespreking is onmogelijk te schrijven zonder een sigaret in de mond. Net zoals het onmogelijk is deze marginaliteit te aanschouwen en in zekere zin er niet zelf naar te snakken. Zijn zij immers niet vrij? Leven zij niet zonder regels en verplichtingen? Je kan nu denken, dit is gewoon een perverse reclamefilm voor sex en drugs, maar niets is niet minder waar. De aangrijpende manier waarmee het stopproces van Mark wordt getoond met waanideeën en woedeuitbarstingen illustreren dit, samen met de dood van een baby verwaarloost door haar drugsverslaafde moeder.

Mark echter probeert te ontsnappen aan zijn eigen leven, hij beslist dan maar een modale burger te worden met een beroep, een tandheelkundig plan en verzekering. Maar is die smaak van het verbodene niet zo zoet dat we het niet kunnen weerstaan? Is die verboden vrucht geen bron van fascinatie? Mark in elk geval hervalt in zijn oude gewoonten wanneer door onvoorziene omstandigheden heel zijn marginale vriendenclub weer over de vloer komt. Ze beslissen een grote drugsdeal te slaan. Waarna Mark heel zijn verleden symbolisch en realistisch in het zak zet. Hij gaat lopen met het geld van de deal,  hij loopt weg van al de zever, van zijn verleden, van de marginaliteit. Hij loopt weg van zichzelf , he choses your life, a dental plan, a cd-player, a washing machine, a wife, he choses life. Snakt iedereen immers niet uiteindelijk naar hetzelfde, nl. rust en geluk? En zoals mijn sigaret nu  bijna verlopen is,  waren Mark zijn wilde jaren ook verlopen, zo verloopt alles en keert iedereen terug naar het vertrouwde. Zo is en blijft absolute vrijheid een utopie die niemand kan uitstaan. Zo verloopt trainspotting ook en keer je rustig terug naar werk de dag erna.

Noot: de titel 'Trainspotting', slaat niet enkel op de gewoonte te gaan kijken naar de treinen die het station in- en uitgaan. Junkies die net zijn afgekickt doen dat wel, als symbool van de vreselijke verveling die ze voelen. Maar meer nog verwijst de term "trainspotting" naar het spotten van de dealer, en naar het zoeken van een goed plekje in de ader om drugs te spuiten. Dit laatste wordt ook wel going from station to station genoemd, telkens iets verder op de ader injecteren. Dat weet u dan ook weer.

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog