Home Filmrecensies Alfabetisch overzicht Wall Street, money never sleeps
Wall Street, money never sleeps PDF Afdrukken E-mailadres
(11 votes, average 4.27 out of 5)
zondag, 10 oktober 2010 00:00
wallstreet

Wall Street “money never sleeps” is het vervolg op de klassieker Wall Street van 16 jaar geleden. Ook toen werd de regisseursstoel bezet door de vermaande Oliver Stone (JFK, Any given sunday, Alexander,…). De toenmalige hoofdrolspeler Michael Douglas won  een oscar voor zijn vertolking van Gordon Gekko, een gewetenloze belegger die voor enkele dollars extra zijn eigen moeder zou verhandelen en ‘shorttracken’.

Ongewild creëerde Stone een ware cultfiguur met deze Gordon Gekko, posters met zijn aangezicht bekleden de kantoorruimtes van traders overal ter wereld vergezeld van de slogan “greed is good”. Dit lijkt op het eerste zicht allemaal vrij onschuldig maar spijtig genoeg hebben iets te veel mensen op de financiële markten deze “catchphrase” te letterlijk genomen.

Wall Street “money never sleeps” is immers niet enkel een sequel, maar ook een aanklacht en fictionele verfilming van de financieel economische crisis. We gaan terug naar het jaar 2008, Gordon Gekko komt net uit de gevangenis (waarin hij belandde wegens het handelen met voorkennis) en is weer klaar om de wereld te veroveren.

Wat hij echter vaststelt is dat de wereld helemaal niet veranderd is sinds zijn in gevangenisname. Integendeel: financiële zakenbanken zoals Keller Zabel (welke the Lehman Brothers moet voorstellen) en Churchill Schwarz (stelt Goldman Sachs voor) hebben zulke zakenimperia uitgebouwd en woekerwinsten gegenereerd dat het BBP van bescheiden natiestaten erbij verbleken.wallstreet2

De protagonist in dit verhaal is Jake Moore (vertolkt door Shia Leboeuf) een jonge briljante trader die probeert zijn zakenbank te laten investeren in groene energie. Hij is het prototype van toenmalige belegger: gedreven en ambitieus maar compleet onwetend ten aanzien van de financiële instrumenten waarin zijn werkgever investeert.

Wat daarna volgt is een aaneenschakeling van gebeurtenissen die leiden tot het ineenstorten van het financieel economische stelsel. Woorden zoals “hedgefunding”, “short tracking” en “subprime debacle” vliegen zo veelvuldig in het rond dat je beter een financieel woordenboek erbij neemt (wij raden de driedelige documentaire “for the love of money” van BBC aan). De gevolgen zijn echter bekend, Keller Zabbel gaat over de kop en wat volgt zijn enkele epische scenes waarbij de top van Wall Street samenkomt.

Ze bespreken of ze al dan niet gaan beslissen Killer Zabel uit het drijfzand te trekken en verder krediet toe te staan voor zijn liquiditeitsproblemen. Geen enkele bank vertrouwt echter elkaar nog en de kloppende aorta van de financiële wereld - de interbancaire leningen - smelten als sneeuw voor de zon. De financiële wereld veranderde in enkele dagen van een vetkoe en paradijs van overdadige bonussen en schandalige winsten naar een terminale patiënt die enkel nog palliatieve cashflow- zorgen kan toegediend worden.

Gordon Gekko bekijkt dit alles met argusogen en spreekt de legendarische woorden “ I went to jail thinking greed is good, now it seems to be legal”. Het voormalige beursicoon verbaast zich over hoe alle normen en zin voor risico-aversie en voorzichtigheid zijn weggestroomd uit de financiële wereld, net zoals de fundamenten van de bankwereld wegstroomden in 2008. Het gehele systeem was gebouwd op een verzameling van financiële instrumenten waar niemand nog controle en inzage over had. Ook de toenmalige volgehouden lage rente voedde verder de alles vernielende drang naar krediet. Het lenen van geld was bijna gratis geworden, wie kan hier nu neen tegen zeggen? Blijkbaar niemand, de top van de bankenwereld komt immers samen in een gegeven scene, bespreken hoeveel geld ze nodig hebben om boven water te drijven en de conclusie is even onmiskenbaar als vernietigend: “this is too big to fail”. Het failliet gegane Ijsland kan ervan meespreken.

wallstreet3De film spreekt dan ook geregeld over” moral hazard”, het feit dat de bankiers geen enkele verantwoordelijkheid droegen/dragen over het geld waarmee ze beleggen en investeren. Wanneer Jake vraagt aan een superbelegger welk bedrag hij wil bezitten vooraleer zijn honger gestild is, luidt zijn antwoord: “more”.

Maar op de mesthoop van anderen kunnen bloemen bloeien, zo ziet de spitsvondige Gordon Gekko hierin de mogelijkheid weer zijn fortuin op te bouwen. Dit zijn ook de epische woorden van superbelegger Warren Buffet “het geheim van slim beleggen is inhalig te zijn wanneer iedereen schrik heeft, en voorzichtig te zijn wanneer iedereen overmoedig wordt”. Simpele beurslogica, maar een onmogelijke opgave voor velen.

Gekko doet net dit en verdient opnieuw geld als slijk. De jonge Jake Moore leert echter een harde les: de banken geven helemaal niet om zijn idealistische langetermijn investeringen. Ze kopen nog liever groene energie-bedrijven op om ze dan doordacht naar de vaantjes te helpen om zo hun olie-investeringen te beschermen. Het getal was veel machtiger dan de rede of visie. Het is in deze periode dat “The City” in Londen en Wall Street in New York op diner gingen bij Gordon Brown. Deze stak hier dan de lofrede over hoe “The City” Groot-Brittannië weer zal laten aanknopen met haar grootse verleden. De naïviteit vierde hoogtij: “When somebody is making a lot of money, it is best to ask how?”

Gekko wordt op het einde opnieuw voor een dilemma gesteld, kiest hij voor zijn geweten en familie of voor het geld? Trekt hij lessen uit het verleden of verandert de aard van het beestje niet? “Money is bitch that never sleeps, but if you don’t watch out you’ll wake up one day wondering where she’s gone”. Kiezen we voor inhaligheid of voor duurzaam geluk, en hebben we lessen geleerd uit het verleden? Dit is de vraag die Wall Street opwerpt, en welke Gekko moet beantwoorden.

Noot: De Duitse bank Hypo Real Estate (HRE), die nog bestaat dankzij de 142 miljard euro aan verleende overheidssteun, heeft ondanks een miljardenverlies van 2,2 miljard euro, 25 miljoen euro uitgekeerd aan haar toplui. De kaderleden zouden daarbij zelfs gedreigd hebben met juridische acties omdat de bonussen reeds toegezegd waren.

 

Recensies Browse door alle besprekingen

RATINGS Beste Films

PollGeef Ons Uw Mening

Welke van deze Hollywood A-listers vind jij de beste?
 

LINKSVolg ons hier

peterblog

thomasblog

hermanblog